Algemene voorwaarden parkeergarage Walramstraat Sittard

Gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank te Maastricht, aktenummer 23/2000 AL.

 

De toegang tot de parkeergarage wordt uitsluitend verleend onder toepassing van de navolgende voorwaarden, welke deel uitmaken van iedere parkeerovereenkomst gesloten tussen eigenaar/exploitant van de parkeergarage en de gebruiker/parkeerder.

 

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Parkeergarage:

De parkeergarage met bijbehorende terreinen en ruimten plaatselijk bekend als Walramstraat 18 te Sittard.

 

Eigenaar:

Eigenaar en/of beheerder/exploitant van de parkeergarage en/of hun/zijn vertegenwoordigers.

 

Parkeerder:

De eigenaar/gebruiker van een voertuig, dat in of op de parkeergarage is gebracht.

 

Parkeerbewijs:

Parkeerkaart, uitrijkaart, parkeerpas, congreskaart, afwaarderingskaart, abonnement.

 

Parkeergeld:

Bedrag dat parkeerder verschuldigd is voor het gebruik van de parkeergarage.

 

Stallingsovereenkomst:

Overeenkomst strekkende tot een gebruik anders dan éénmalig gebruik, welke overeenkomst schriftelijk wordt aangegaan.

 

Artikel 2. Parkeerovereenkomst

Een overeenkomst zoals bedoeld in de aanhef van deze Algemene Voorwaarden wordt geacht tot stand te zijn gekomen door het enkele feit van het houderschap van een parkeerbewijs c.q. door het enkele feit van het gebruik van de parkeergarage.  Bij onenigheid over de vraag of er reeds gebruik wordt gemaakt van de parkeergarage, zal bepalend zijn het feit dat de gebruiker zich op het tot de garage behorende terrein bevindt.

 

De prestatie waartoe de eigenaar zich verplicht, is het ter beschikking stellen van een willekeurige plaats aan de parkeerder in de parkeergarage.  Tot de verplichting van de eigenaar van de parkeergarage behoort niet bewaking van het voertuig noch omvat de verplichting van de eigenaar enige aansprakelijkheid.

 

Artikel 3. Toegang

Het inrijden van voertuigen in de parkeergarage en het uitrijden van voertuigen uit de parkeergarage kan uitsluitend geschieden tijdens de in of bij de parkeergarage aangegeven openingstijden of op nader overeengekomen tijden.  De eigenaar is bevoegd deze tijden in voorkomende gevallen c.q. voor langere of onbepaalde duur te wijzigen.

 

In de parkeergarage mogen uitsluitend personenauto’s en zogenaamde stationcars worden geparkeerd.  De hoogte van deze voertuigen mag niet meer bedragen dan die welke bij de ingang van de parkeergarage staat aangegeven.  Het parkeren van aanhangwagens van welke aard ook, hieronder mede begrepen caravans, is niet toegestaan.

 

De eigenaar is gerechtigd aan enig voertuig de toegang tot de garage te weigeren, indien de eigenaar dit wenselijk acht.  Dit geval zal zich met name voordoen indien de eigenaar weet of vermoedt dat een voertuig ontplofbare of andere gevaarlijke stoffen vervoert, daaronder niet begrepen motorbrandstof in het daarvoor bestemde reservoir van het voertuig, alsmede in het geval de eigenaar van oordeel is dat het voertuig, gelet op de omvang en/of zwaarte, danwel door de zaken die daarmede worden vervoerd, aan de omgeving schade kan toebrengen, in de meest ruime zin.

 

Artikel 4. Parkeerbewijs

Een voertuig wordt slechts toegelaten tot de parkeergarage met een geldig parkeerbewijs.

 

Het parkeerbewijs blijft eigendom van de eigenaar, is niet overdraagbaar en dient bij het beëindigen van het gebruik aan de eigenaar te worden teruggegeven.

 

Artikel 5. Parkeergeld

Het parkeergeld wordt berekend volgens de door de eigenaar vastgestelde tarieven, zoals deze in de garage of bij de ingang van de parkeergarage staan vermeld.

 

Artikel 6. Betaling

Het verschuldigde parkeergeld dient, voordat de parkeerder met zijn voertuig de parkeergarage verlaat, te worden voldaan.

 

De eigenaar is te allen tijde gerechtigd het voertuig terug te houden, zolang niet al hetgeen hij hetzij op grond van de parkeerovereenkomst hetzij uit andere hoofde van de parkeerder te vorderen heeft, is voldaan.

 

Indien de parkeerder geen parkeerbewijs kan tonen is hij voor elke dag of gedeelte daarvan, waarop hij naar het uitsluitend oordeel van de eigenaar gebruik heeft gemaakt van de parkeervoorziening, het tarief voor een volledig etmaal verschuldigd.

 

Artikel 7. Gebruik van de garage

De parkeerder is verplicht de aangegeven rijrichting te volgen, aanwijzingen van het personeel van de parkeergarage op te volgen, het voertuig te plaatsen op de aangegeven of aan te geven plaats en zich zodanig te gedragen dat het verkeer in en/of bij de parkeergarage niet wordt gehinderd en de veiligheid niet in gevaar wordt gebracht.

 

Gedurende de aanwezigheid op het terrein van de parkeergarage dient de parkeerder zich conform de bepalingen van de Wegenverkeerswet, de nadere regels krachtens deze wet gesteld, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens en de daarbij behorende bijlagen, alsook de nadere regels krachtens bedoeld reglement gesteld, te gedragen.  Bij niet nakoming daarvan is de parkeerder aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende schade.

 

De voertuigen dienen tijdens het parkeren deugdelijk te zijn afgesloten en de lichten dienen te zijn gedoofd.  Het is de inzittenden van voertuigen, welke in de garage worden geparkeerd, niet toegestaan langer in het voertuig te verblijven dan gedurende de tijd die nodig is om het betreffende voertuig te parkeren.

 

Nadat het voertuig is geparkeerd dienen de inzittenden het voertuig en de parkeergarage te verlaten.

 

Het personeel van de parkeergarage is gerechtigd, indien dit naar het oordeel van dit personeel nodig of wenselijk is, voertuigen binnen de parkeergarage te verplaatsen, de parkeergarage met enig voertuig in en uit te rijden, zonder dat dit tot enige aansprakelijkheid voor de eigenaar of het personeel kan leiden.

 

Het is verboden, in of op de parkeergarage, goederen te verkopen, te koop aan te bieden, te verhuren of ter verhuur aan te bieden.

 

Het is verboden ontplofbare, ontbrandbare of anderszins gevaarlijke en/of schadelijke stoffen in de parkeergarage binnen te brengen, danwel binnen te hebben, motorbrandstof in het daarvoor bestemde normale brandstofreservoir van het voertuig uitgezonderd.

 

Het is verboden, in of op de parkeergarage, reparaties of andere werkzaamheden uit te voeren of te doen uitvoeren c.q. het voertuig te reinigen.

 

Het geparkeerde voertuig kan alleen tijdens de openingstijden afgehaald worden.  De maximale parkeertijd bedraagt 4 weken, tenzij schriftelijk anders wordt overeengekomen.  Na afloop van deze maximale termijn is de gebruiker van de parkeergarage naast en boven het normaal te vervallen parkeertarief, een boete verschuldigd van ƒ 100,= per dag, voor elke dag dat na het verstrijken van de maximale termijn nog gebruik wordt gemaakt van de parkeergarage, zonder dat enige ingebrekestelling is vereist en onverkort het recht van de eigenaar van de parkeergarage om daarnaast en daarenboven schadevergoeding te vorderen.

 

Artikel 8. Aansprakelijkheid

De tussen partijen tot stand gekomen overeenkomst omvat geen bewaking dan wel enige aansprakelijkheid vanwege de eigenaar van de parkeergarage.  Met name aanvaardt de eigenaar geen enkele aansprakelijkheid voor diefstal of het verloren gaan van eigendommen van de gebruiker, noch aanvaardt de eigenaar enige aansprakelijkheid, voor welke schade dan ook, aan de eigendommen van gebruiker, ter zake van lichamelijk letsel of enige andere schade, direct of indirect veroorzaakt door of ten gevolge van het gebruik van de garage.

De gebruiker is aansprakelijk voor alle schade die door of ten gevolge van het gebruik van de garage door hem is veroorzaakt.  Schade door de gebruiker veroorzaakt aan de garage of daarbij behorende apparatuur dient ter plaatse te worden vergoed, tenzij de gebruiker en de eigenaar schriftelijk overeenkomen dat de betreffende schade op de gebruiker kan worden verhaald, waarbij voor vaststelling van de hoogte van de schade een door of namens de eigenaar opgestelde expertise beslissend zal zijn.  De kosten van deze expertise komen ten laste van de gebruiker.

 

Artikel 9. Abonnementen

Voor zover in dit artikel c.q. in de stallingsovereenkomst hiervan niet wordt afgeweken, zijn alle overige bepalingen van deze Algemene Voorwaarden onverkort van toepassing bij gebruik van de parkeergarage op grond van zulk een stallingsovereenkomst.

 

De overeenkomst tot stalling van een voertuig wordt volgens de vigerende tarieven afgesloten voor de duur van zes maanden, waarna deze telkenmale stilzwijgend met zes zal worden verlengd.

 

Beide partijen zijn gerechtigd het abonnement op te zeggen met inachtneming van een termijn van 1 kalendermaand tegen het einde van de overeengekomen periode.

 

De abonnee zal tenminste een kalendermaand voor de ingangsdatum schriftelijk mededeling ontvangen van de eigenaar over voorgenomen tariefsverhogingen.

 

Overigens is de eigenaar vrij tot het aanpassen van het tarief, ook al mocht de stallingsovereenkomst eerst recentelijk zijn aangegaan.  Dit geval zal zich met name voordoen indien het in het belang van een goed beheer is dat een vaste verhogingsdatum wordt gewenst, zoals 1 januari en/of 1 juli van enig jaar.

 

Mocht een abonnee niet wensen in te stemmen met een tariefsverhoging dan kan hij de overeenkomst schriftelijk beëindigen binnen twee weken nadat de tariefsverhoging door de eigenaar te zijner kennis is gebracht en wel tegen de datum, waarop de aangekondigde tariefsverhoging ingaat.

 

Het abonnementsgeld dient per kwartaal bij vooruitbetaling te worden voldaan, uiterlijk voor of op de eerste dag van het ingaan van het betreffende tijdvak.

 

Indien de gebruiker nalatig blijft in betaling van het verschuldigde op de overeengekomen vervaldatum, zal deze gebruiker, onverminderd de overige rechten die voor de eigenaar uit deze niet-betaling voortvloeien, 1% van het achterstallig parkeergeld verschuldigd zijn per maand of gedeelte van een maand dat betaling niet plaatsvindt.

 

Indien van de parkeergarage gebruik wordt gemaakt zonder dat het abonnementsgeld tijdig is voldaan, is de eigenaar gerechtigd parkeergeld volgens het tarief van eenmalig gebruik bij de gebruiker in rekening te brengen.

 

Het abonnement geeft geen recht op een vaste plaats in de parkeergarage.

 

Bij het afsluiten van abonnementen is de abonnee een overeen te komen waarborgsom verschuldigd.  Over deze waarborgsom wordt geen rente vergoed.  Dit bedrag zal aan de abonnee bij beëindiging van het abonnement worden terugbetaald, voor zover de abonnee niets meer aan de eigenaar verschuldigd is.  Het is de abonnee niet toegestaan zijn recht te verhuren c.q. weder te verhuren c.q. in welke vorm dan ook aan een ander af te staan.

 

Mocht de eigenaar blijken dat van het betreffende recht gebruik wordt gemaakt door een ander dan de abonnee c.q. diens voertuig, dan zal de abonnee zonder nadere ingebrekestelling en onverkort de overige rechten van de eigenaar om daarnaast en daarboven schadevergoeding te eisen, een boete verschuldigd zijn ad ƒ 50,= voor elk uur dat een onbevoegde van het betreffende recht gebruik maakt.

 

De door de eigenaar aan de abonnee ter hand te stellen bescheiden, benodigd om hem in de mogelijkheid te stellen van de betreffende parkeergarage gebruik te maken, blijven eigendom van de eigenaar.  Bij verlies of in ongerede raken van deze bescheiden c.q. dit bescheid, is de gebruiker verplicht hiervan aangifte te doen bij de politie en eigenaar.

 

Voor het verstrekken door de eigenaar van nieuwe bescheiden is de gebruiker verschuldigd een bedrag gelijk aan de prijs van een kwartaal.  Hetzelfde geldt indien enige eventueel ter hand gestelde sleutel wordt vermist.

 

Uiterlijk op de laatste dag van de overeenkomst dienen al de door de eigenaar aan de gebruiker ter hand gestelde bescheiden, waaronder een eventueel ter hand gestelde sleutel, te worden ingeleverd.  Indien de gebruiker nalatig blijft tot inlevering van voornoemde goederen, is de gebruiker zonder dat enige nadere ingebrekestelling is vereist, voor elk goed dat niet wordt ingeleverd een boete verschuldigd van ƒ 50,= per dag voor elke dag dat hij verzuimt enig goed aan de eigenaar wederom af te geven, tenzij hij de eigenaar schriftelijk bericht dat het betreffende goed is verloren c.q. in ongerede is geraakt, in welk geval hij dezelfde vergoeding verschuldigd is als in het geval voornoemd goed verloren is c.q. in het ongerede is geraakt tijdens de duur van de overeenkomst.

 

Indien de abonnee nalatig blijft in de nakoming van enige verplichting, welke ingevolge de Wet, de plaatselijke verordeningen en gebruiken en/of de met hem afgesloten overeenkomst inclusief de daarop van toepassing zijnde voorwaarden op hem rust, pleegt de abonnee wanprestatie, zonder dat daartoe enige verder ingebrekestelling is vereist.

 

De eigenaar is alsdan gerechtigd de overeenkomst middels schriftelijk bericht te beëindigen en de abonnee de toegang tot de parkeergarage te weigeren.  De abonnee zal gehouden zijn om aan de eigenaar alle schade te vergoeden, door deze laatste te lijden als gevolg van de in het voorgaande bedoelde nalatigheid en/of door tussentijdse beëindiging van de overeenkomst, onverminderd de gehoudenheid van beide partijen tot nakoming van die verplichtingen, welke tot aan de beëindiging van de overeenkomst voor ieder van hen zouden zijn ontstaan of zullen ontstaan.

 

In alle gevallen waarin de eigenaar een sommatie, ingebrekestelling of ander exploit aan de abonnee doet uitbrengen of ingeval van noodzakelijke procedures tegen de abonnee, ook om deze tot ontruiming van diens voertuig uit de parkeergarage te dwingen, is de abonnee verplicht alle daarvoor gemaakte kosten, ook voor rechtskundige bijstand, zowel in als buiten rechte aan de eigenaar te vergoeden, tenzij deze procedure ten onrechte is aangegaan.

 

In geval van wanbetaling der parkeergelden worden de buitengerechtelijke incassokosten tussen partijen bij voorbaat vastgesteld op 15% van de onbetaalde som, doch tenminste op ƒ 500,=.  In het geval dat het buitengerechtelijke incasso door een gemachtigde c.q. raadsman geschiedt, dienen deze bedragen te worden vermeerderd met de door eigenaar aan zijn gemachtigde c.q. raadsman over de buitengerechtelijke incassokosten verschuldigde omzetbelasting, tenzij de eigenaar deze omzetbelasting kan verrekenen.

 

Betalingen, door de abonnee gedaan na het uitgaan van de sommatie of de dagvaarding, strekken in de eerste plaats tot voldoening van de voormelde kosten, ook al vermeldt de abonnee bij betaling een andere bestemming.

 

Wijzigingen ter zake van deze overeenkomst, welke noodzakelijk zijn ten gevolge van besluiten van overheidswege, dan wel vanwege aanwijzingen van overheidswege waaronder mede worden verstaan aanwijzigingen vanwege de brandweer, zullen voor de abonnee geen ontbindende voorwaarden vormen voor deze overeenkomst, doch van kracht zijn als waren zij letterlijk in deze overeenkomst opgenomen.

 

Indien de abonnee meer dan 1 maand geen genot heeft kunnen hebben van zijn recht op grond van feiten en omstandigheden, welke aan de zijde van de eigenaar zijn gelegen, zal de abonnee slechts een evenredig gedeelte van het parkeergeld verschuldigd zijn.

 

Indien de abonnee de overeenkomst wenst te wijzigen als gevolg van aanschaffing door hem van een vervangend voertuig zal de schriftelijke stallingsovereenkomst op de bestemde plaats worden gewijzigd, met welke wijziging zowel de eigenaar als de abonnee schriftelijk akkoord dienen te gaan middels parafering op de bestemde plaats.  Voordat voornoemde parafering door beide partijen op de betreffende stallingsovereenkomst heeft plaatsgevonden, kan de abonnee geen enkel recht ten behoeve van het nieuwe voertuig doen gelden.  Overigens is de eigenaar vrij in de beoordeling of het nieuwe voertuig onder de stallingsovereenkomst kan worden gebracht.

 

Artikel 10.

Alle geschillen voortvloeiende uit de tussen de eigenaar en de gebruiker gesloten overeenkomst inclusief de onderhavige voorwaarden, zijn bij uitsluiting onderworpen aan het oordeel van de burgerlijke rechter, die bevoegd is in de vestigingsplaats van de eigenaar, welke recht zal spreken met toepassing van Nederlands recht.  Indien de parkeerden een consument is, kan slechts dan berechting door de in de vestigingsplaats van de eigenaar bevoegde rechter plaatsvinden, indien de parkeerden, consument, niet binnen 1 maand nadat de eigenaar zich schriftelijk jegens haar op dit beding heeft beroepen voor beslechting van het geschil door de volgens de wet bevoegde rechter heeft gekozen.

 

Artikel 11. Niet-toerekenbare tekortkoming

Een tekortkoming kan de eigenaar niet worden toegerekend indien zij te wijten is aan een van de wil van de eigenaar onafhankelijke omstandigheid als gevolg waarvan de nakoming van de verplichting van de overeenkomst redelijkerwijs door de parkeerden niet meer van de eigenaar kan worden verlangd.

 

Hieronder worden in ieder geval begrepen werkstaking, brand, overheidsmaatregelen, bedrijfsstoringen alsmede een tekortkoming in de nakoming door betrokken derden.

 

Artikel 12.  Afspraken

Afspraken c.q. overeenkomsten met personeelsleden van de eigenaar binden deze laatste niet, voor zover zij door hem niet schriftelijk zijn bevestigd.  Als leden van het personeel zijn in dit verband te beschouwen alle werknemers en medewerkers die geen vertegenwoordigingsbevoegdheid hebben.

 

Artikel 13. Conversie

Voor zover enig beding in de tussen de eigenaar en de parkeerden gesloten overeenkomst, waaronder begrepen de onderhavige algemene voorwaarden, nietig is c.q. vernietigbaar is c.q. de wederpartij stelt dat enig beding niet van toepassing is omdat dit in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn en een beroep hierop door de rechter wordt gehonoreerd c.q. aanvaard, dient dit beding te worden geconverteerd in een zodanig beding dat zoveel als mogelijk recht wordt gedaan aan de strekking van het nietige c.q. vernietigde c.q. buiten toepassing gelaten beding.

Wij faciliteren parkeergelegenheid voor:

Hendriks Carnaval

Met filialen in Sittard, Roermond, Aken en op internet vindt u bij Hendriks Mode Lederhosenland B.V. de grootste, de mooiste, de compleetste en de goedkoopste carnavalscollectie van Nederland.
Meer info

Center Pocket

Centerpocket is een actief uitgaanscentrum waar je de hele avond entertainment kan vinden. Je kunt bowlen op één van de 4 Brunswick bowlingbanen, poolen op een van de 20 Brunswick 9 foot pooltafels, snookeren op een van de 2 Riley snookertafels, of darten op één van de 3 dartbanen.
Meer info

Centrum Sittard

Bijzondere speciaalzaken, prachtige terrasjes, verborgen stadstuinen: in Sittard staat genieten voorop in het sfeervolle decor van een eeuwenoude binnenstad! Laat je verrassen, ontdek de gezellige winkelstraten en laat je verwennen op het sfeervolle marktplein.
Meer info

Lederhosenland

Met filialen in Sittard, Roermond, Aken en online vindt u bij Lederhosenland een grote exclusieve collectie van lederhosen en dirnls en een uitgebreide collectie van accessoires. Onze filialen zijn toonaangevend en alom bekend in de Euregio.
Meer info

Forum Sittard

Forum Sittard is een prachtige, multifunctionele zaal in het hartje van Sittard. Sfeervol sinds 1929, met de faciliteiten van nu. Forum Sittard beschikt over een kleine en een grote zaal waardoor de verhuurmogelijkheden variëren vanaf 25 tot 750 personen.
Meer info